Sommerferie og ensomhed

Det er sommerferie. Min mand er lige taget op til svigermor. Hun bliver så ensom når hun ved vi ikke er lige i nærheden.
Hun er flyttet ind i en dejlig lys og stor lejlighed på et meget lækkert plejehjem. Personalet er noget af det sødeste, området er skønt og der bliver taget godt om hende. Vi oplever tydeligt hvor godt det er for hende, både psykisk og fysisk.
Min svigermor er en rimelig aktiv person. Der skal helst ske noget hele tiden for at hun har det RIGTIG GODT. Derfor er det også svært for hende at vænne sig til at alle omkring hende nu er så gamle, nogle meget dårlige. Hun syntes hendes frihed til at gøre som hun plejer, er taget fra hende, og selv har hun svært ved at se opholdet gør hende godt.
  • Hun sammenligner sig med de andre, dem der skal have meget hjælp. Den hjælp behøver hun ikke. Hun kan gøre som hun vil, men da hendes problematik speciel er psykisk, er det svært for hende at forstå hvorfor hun er anbefalet en plejebolig..
  • Hun er et aktiv der hvor hun er pga. hun gerne vil snakke og gøre aktive ting.
Det er svært med alle de ændringer. Hun er ikke dement men i alt det der er sket de sidste 1½ år (pga. sygdom) har hun svært ved at huske hvad hun selv har aftalt med kommunen, og os. Det sætter mange følelser i gang – hos hende og hos os. Vi vil ALLE, hende bare så godt.
  • I hele hendes proces har jeg oplevet en ny side af mig selv. Jeg kæmper med ikke at tage ansvar for hendes ensomhed –  det ansvar viser sig hos mig ved jeg får dårlig samvittighed når hun beklager sig, og det gør hun konsekvent.
Jeg tænker faktisk at de fleste der læser dette kan genkende det. Min samvittighed kæmper jeg tildels stadig med, men som en psykolog sagde til os, ‘i kan jo ikke leve hendes liv’. Det har jeg taget til mig, men samtidig har jeg også lovet mig selv at enten jeg/eller min mand skal forsøge at besøge min svigermor minimim 1 gang om ugen, og så evt. ringe lidt oftere. Bare et lille kort besøg kan gøre en stor forskel, for så kan hun sige vi har været der.
 Husk jer selv, men husk også jeres gamle forældre. Det kan virke så uoverskueligt, men faktisk kan blot et lille ring hvis man bor langt væk, eller et kort besøg gøre en kæmpe forskel….FOR BEGGE PARTER.
Kærlig hilsen
Inge

 

 

One comment to Sommerferie og ensomhed

  • Per Jensen

    Man skal huske, at vi har ikke ansvaret for vores forældres ensomhed, deres beslutninger og gerninger. Hvis vi kan gribe om det kan det give os en større frihed.

    Reply

Skriv et svar

Comment
Name*
Mail*
Website*